Pubblicazioni scientifiche
-
Giuliani J., Biondi E., Proto Mariarita, Guerrero J., Sobarzo V., Minardi P., Bertaccini A., Perez S., Genetic diversity of Xanthomonas arboricola strains isolated from symptomatic hazelnuts in Chile, in: Book of Abstracts: 14th International Conference on Plant Pathogenic Bacteria (ICPPB) "The Impact of Plant Pathogenic Bacteria on Global Planth Health", Centro Stampa – Giunta Regionale – Regione Umbria, Progetto grafico - editoriale esecutivo, Diletta Pini, 2022, pp. 132 - 132 (atti di: 14th International Conference on Plant Pathogenic Bacteria (ICPPB), Assisi, 3-8 luglio 2022) [Poster]
-
Proto Mariarita, Biondi E., Levoni M., Mattarelli P., Minardi P, Defense response induced by essential oils in tomato plants against Xanthomonas vesicatoria, in: Book of Abstracts: 14th International Conference on Plant Pathogenic Bacteria (ICPPB) "The Impact of Plant Pathogenic Bacteria on Global Planth Health", Centro Stampa – Giunta Regionale – Regione Umbria, Progetto grafico - editoriale esecutivo, Diletta Pini, 2022, pp. 153 - 153 (atti di: 14th International Conference on Plant Pathogenic Bacteria (ICPPB), Assisi, 3-8 July 2022) [Poster]
-
Andras Sebok, Kinga Varsanyi, Katalin Kujani, Vilma Xhakollari, Agnes Szegedyne Fricz, Alessandra Castellini, Diana Di Gioia, Francesca Gaggia, Maurizio Canavari, Value Propositions for Improving the Competitiveness of Short Food Supply Chains Built on Technological and Non-Technological Innovations, «INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD STUDIES», 2022, 11, pp. 161 - 181 [Articolo in rivista] Open Access
-
Grigoletto Ilaria, Garcia Salas Patricia, Valli Enrico, Bendini Alessandra, Pasini Federica, Sánchez Villasclaras Sebastian, García Ruíz Roberto, Gallina Toschi Tullia, Valorizzazione della sansa: metodi sostenibili per estrarre i composti fenolici, in: OLI E GRASSI ALIMENTARI INNOVAZIONE E SOSTENIBILITÀ NELLA PRODUZIONE E NEL CONTROLLO, 2022, pp. 52 - 52 (atti di: CONGRESSO 2022 DELLA SOCIETÀ ITALIANA PER LO STUDIO DELLE SOSTANZE GRASSE, Perugia, 15-17 giugno 2022) [Riassunto (Abstract)]
-
Enrico Casadei, Diego Luis García-González, Ramón Aparicio-Ruiz, Clemente Ortiz Romero, Enrico Valli, Maurizio Servili, Roberto Selvaggini, Florence Lacoste, Julien Escobessa, Stefania Vichi, Beatriz Quintanilla-Casas, Alba Tres, Pierre-Alain Golay, Paolo Lucci, Erica Moret, Anastasios Koidis, Paul Brereton, Alessandra Bendini, Tullia Gallina Toschi, Metodo SPME GC-FID o GC-MS per la quantificazione dei composti volatili nell'olio vergine di oliva: alcune evidenze dallo studio di validazione, in: OLI E GRASSI ALIMENTARI INNOVAZIONE E SOSTENIBILITA' NELLA PRODUZIONE E NEL CONTROLLO, 2022, pp. 21 - 21 (atti di: CONGRESSO 2022 DELLA SOCIETA' ITALIANA PER LO STUDIO DELLE SOSTANZA GRASSE, Perugia, 15-17 giugno 2022) [Contributo in Atti di convegno]
-
Tullia Gallina Toschi, Enrico Valli, Alessandra Bendini, Nuovi approcci alla valutazione di qualità e autenticità, in: OLEUM. Qualità, tecnologia e sostenibilità degli oli da olive, Milano, Edagricole -Edizioni Agricole di New Business media srl, 2022, pp. 213 - 221 [Capitolo/Saggio in libro]
-
Maurizio Canavari, Marco Medici, Giacomo Rossetti, Agricultural Robots Classification based on Clustering by Features and Function, in: Proceedings of the 15th International Conference on Precision Agriculture, 2022, pp. 1 - 8 (atti di: 15th International Conference on Precision Agriculture, Minneapolis, Minnesota, United States, 26-29/06/2022) [Contributo in Atti di convegno]
-
De Feudis, Mauro; Selmi, Claudio; Falsone, Gloria; Missere, Daniele; Di Bonito, Marcello; Vittori Antisari, Livia, The importance of incorporating soil in the life cycle assessment procedure to improve the sustainability of agricultural management, «CATENA», 2022, 218, pp. 1 - 11 [Articolo in rivista] Open Access
-
Marini Govigli V.; Rois-Diaz M.; den Herder M.; Bryce R.; Tuomasjukka D.; Gorriz-Mifsud E., The green side of social innovation: Using sustainable development goals to classify environmental impacts of rural grassroots initiatives, «ENVIRONMENTAL POLICY AND GOVERNANCE», 2022, 2022, pp. 1 - 19 [Articolo in rivista] Open Access
-
Galletti S.; Cianchetta S.; Righini H.; Roberti R., A Lignin-Rich Extract of Giant Reed (Arundo donax L.) as a Possible Tool to Manage Soilborne Pathogens in Horticulture: A Preliminary Study on a Model Pathosystem, «HORTICULTURAE», 2022, 8, pp. 1 - 21 [Articolo in rivista] Open Access
-
Tabanelli G.; Barbieri F.; Soglia F.; Magnani R.; Gardini G.; Petracci M.; Gardini F.; Montanari C., Safety and technological issues of dry fermented sausages produced without nitrate and nitrite, «FOOD RESEARCH INTERNATIONAL», 2022, 160, pp. 1 - 10 [Articolo in rivista] Open Access
-
Albergamo, Ambrogina; Vadalà, Rossella; Metro, Daniela; Giuffrida, Daniele; Monaco, Francesco; Pergolizzi, Stefano; Leonardi, Michelangelo; Bartolomeo, Giovanni; Petracci, Massimiliano; Cicero, Nicola, Effect of Dietary Enrichment with Flaxseed, Vitamin E and Selenium, and of Market Class on the Broiler Breast Meat—Part 2: Technological and Sensorial Traits, «FOODS», 2022, 11, pp. 1 - 16 [Articolo in rivista] Open Access
-
Barbieri, Federica; Montanari, Chiara; Šimat, Vida; Skroza, Danijela; Čagalj, Martina; Smole-Možina, Sonja; Bassi, Daniela; Gardini, Fausto; Tabanelli, Giulia, Effects of Rubus fruticosus and Juniperus oxycedrus derivatives on culturability and viability of Listeria monocytogenes, «SCIENTIFIC REPORTS», 2022, 12, pp. 1 - 12 [Articolo in rivista] Open Access
-
Tania Runge,Uwe Latacz-Lohmann,Lena Schaller,Kristina Todorova,Carsten Daugbjerg,Mette Termansen,Jaan Liira,Fanny Le Gloux,Pierre Dupraz,Jussi Leppanen,József Fogarasi,Enikő Zita Vigh,Tracy Bradfield,Thia Hennessy,Stefano Targetti,Davide Viaggi,Inga Berzina,Catharina Schulp,Edward Majewski,Laura Bouriaud,Gabriela Baciu,Mireia Pecurul,Irina Prokofieva,Francisco Jose Blanco Velazquez, Implementation of Eco-schemes in Fifteen European Union Member States, «EUROCHOICES», 2022, 21, pp. 19 - 27 [Articolo in rivista] Open Access
-
Giulia Baldi; Francesca Soglia; Mara Antonia Gagliano; Edoardo Fiorilla; Massimiliano Petracci, QUALITY TRAITS OF CHICKEN BREAST MEAT OBTAINED BY ITALIAN LOCAL BREEDS AND THEIR CROSSBREEDS, in: 26th World’s Poultry Congress: Book of Abstract 2022, 2022(atti di: World's Poultry Congress, Parigi, 7-11 Agosto) [Poster]
-
Hafize Fidan; Tuba Esatbeyoglu; Vida Simat; Monica Trif; Giulia Tabanelli; Tina Kostka; Chiara Montanari; Salam A. Ibrahim; Fatih Ozogul, Recent developments of lactic acid bacteria and their metabolites on foodborne pathogens and spoilage bacteria: Facts and gaps, «FOOD BIOSCIENCE», 2022, 47, pp. 1 - 18 [Articolo in rivista] Open Access
-
Francesca Soglia, Martina Bordini, Maurizio Mazzoni, Martina Zappaterra, Mattia Di Nunzio, Paolo Clavenzani, Roberta Davoli, Adele Meluzzi, Federico Sirri, Massimiliano Petracci, The evolution of vimentin and desmin in Pectoralis major muscles of broiler chickens supports their essential role in muscle regeneration, «FRONTIERS IN PHYSIOLOGY», 2022, 13, pp. 1 - 17 [Articolo in rivista] Open Access
-
Soglia Francesca, Bordini Martina, Di Nunzio Mattia, Zappaterra Martina, Meluzzi Adele, Mazzoni Maurizio, Petracci Massimiliano, Regeneration processes the Pectoralis major muscles of broiler chickens selected for different growth-rates: the importance of vimentin and desmin, in: Proceedings of the 26th World Poultry Congress, 2022, pp. 1 - 1 (atti di: 26th World Poultry Congress, Parigi, 07/08/2022-11/08/2022) [Contributo in Atti di convegno]
-
Bordini Martina, Soglia Francesca, Zappaterra Martina, Davoli Roberta, Petracci Massimiliano, Sirri Federico, Meluzzi Adele, Investigating differences of Pectoralis major muscle vimentin and desmin gene expression between broilers selected for different growth-rates, in: Proceedings of the 26th World Poultry Congress, 2022, pp. 1 - 1 (atti di: 26th World Poultry Congress, Parigi, 07/08/2022-11/08/2022) [Contributo in Atti di convegno]
-
Glicerina, Virginia; Siroli, Lorenzo; Betoret, Ester; Canali, Giada; Dalla Rosa, Marco; Lanciotti, Rosalba; Romani, Santina, Characterization and evaluation of the influence of an alginate, cocoa and a bilayer alginate-cocoa coating on the quality of fresh-cut oranges during storage, «JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE», 2022, 102, pp. 4454 - 4461 [Articolo in rivista] Open Access