Pubblicazioni scientifiche
-
Francesca Ventura; Gabriele Cola; Francesca Di Cesare, Atti del XXVI Convegno Nazionale di Agrometeorologia. Approcci innovativi a supporto delle produzioni agrarie in un contesto climatico in evoluzione, Bologna, Università di Bologna, 2024, pp. 211 . [Curatela]
-
Giovanni Maria Poggi , Luca Armadoro , Marco Vignudelli , Francesca Di Cesare , Francesca Ventura, EVALUATION OF DEGREE-DAYS FOR SPRING CROPS, CONSIDERING UPPER TEMPERATURE THRESHOLDS AND CUT-OFF TECHNIQUES, in: Atti del XXVI Convegno Nazionale di Agrometeorologia. Approcci innovativi a supporto delle produzioni agrarie in un contesto climatico in evoluzione, Bologna, Università di Bologna, 2024, pp. 36 - 39 (atti di: Atti del XXVI Convegno Nazionale di Agrometeorologia, l'Aquila, 5 - 7 Giugno 2024) [Contributo in Atti di convegno]
-
Cecilia Squeri, Andrea Mariani, Vincenzo Di Genova, Giuseppe Concaro, Federica Prina, Filippo Milazzo, Giovanni Maria Poggi, Francesca Ventura, PRECISION AGRICOLTURE AND CARROT CULTIVATION: CHALLENGES AND OPPORTUNITIES IN ITALY., in: Atti del XXVI Convegno Nazionale di Agrometeorologia. Approcci innovativi a supporto delle produzioni agrarie in un contesto climatico in evoluzione, Bologna, Università di Bologna, 2024, pp. 70 - 73 (atti di: Atti del XXVI Convegno Nazionale di Agrometeorologia, l'Aquila, 5 - 7 Giugno 2024) [Contributo in Atti di convegno]
-
Laura Zavatta; Francesca Ventura; Daniele Sommaggio; Serena Magagnoli; Giovanni Burgio, THROUGH TIME AND COLOR: NDVI AS A DIAGNOSTIC TOOL OF THE HISTORICAL DYNAMICS OF POLLINATING HOVERFLY COMMUNITIES, in: Atti del XXVI Convegno Nazionale di Agrometeorologia. Approcci innovativi a supporto delle produzioni agrarie in un contesto climatico in evoluzione, Bologna, Università di Bologna, 2024, pp. 74 - 77 (atti di: Approcci innovativi a supporto delle produzioni agrarie in un contesto climatico in evoluzione, l'Aquila, 5 - 7 Giugno 2024) [Contributo in Atti di convegno]
-
R. Tucci, A. Bendini, E. Casadei, F. Ferioli, E. Valli, S. Barbieri, C. Cevoli, T. Gallina Toschi, Head space gas chromatography coupled to ion mobility spectrometry to assess the oxidative status of virgin olive oils during storage, in: Euro Fed Lipid 5th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants, 2024, pp. 98 - 98 (atti di: Euro Fed Lipid, Bologna, 08-10 Luglio 2024) [Contributo in Atti di convegno]
-
A. Bendini, E. Casadei, R. Tucci, F. Ferioli, E. Valli, S. Barbieri, C. Cevoli, T. Gallina Toschi, Targeted, semi-targeted and untargeted analytical approaches applied to assess the oxidative status of virgin olive oils during storage, in: Euro Fed Lipid 5th International Symposium on Lipid Oxidation and Antioxidants, 2024, pp. 30 - 30 (atti di: Euro Fed Lipid, Bologna, 08-10 Luglio 2024) [Contributo in Atti di convegno]
-
Mandrioli, Mara; Poggi, Giovanni Maria; Cai, Giampiero; Faleri, Claudia; Maccaferri, Marco; Tuberosa, Roberto; Aloisi, Iris; Toschi, Tullia Gallina; Corneti, Simona, Lipids and Fatty Acid Composition Reveal Differences between Durum Wheat Landraces and Modern Cultivars, «PLANTS», 2024, 13, pp. 1 - 21 [Articolo in rivista] Open Access
-
Bianco L.; Fontana P.; Marchesini A.; Torre S.; Moser M.; Piazza S.; Alessandri S.; Pavese V.; Pollegioni P.; Vernesi C.; Malnoy M.; Torello Marinoni D.; Murolo S.; Dondini L.; Mattioni C.; Botta R.; Sebastiani F.; Micheletti D.; Palmieri L., The de novo, chromosome-level genome assembly of the sweet chestnut (Castanea sativa Mill.) Cv. Marrone Di Chiusa Pesio, «BMC GENOMIC DATA», 2024, 25, pp. 1 - 5 [Articolo in rivista] Open Access
-
Ali A.; Martelli R.; Scudiero E.; Lupia F.; Falsone G.; Rondelli V.; Barbanti L., Soil and climate factors drive spatio-temporal variability of arable crop yields under uniform management in Northern Italy, «ARCHIVES OF AGRONOMY AND SOIL SCIENCE», 2023, 69, pp. 75 - 89 [Articolo in rivista]
-
Bareille F.; Zavalloni M.; Viaggi D., Agglomeration bonus and endogenous group formation, «AMERICAN JOURNAL OF AGRICULTURAL ECONOMICS», 2023, 105, pp. 76 - 98 [Articolo in rivista] Open Access
-
Cevoli C.; Evangelisti A.; Gradari P.; Fabbri A., Storage of wafer cookies: Assessment by destructive techniques, and non-destructive spectral detection methods, «JOURNAL OF FOOD ENGINEERING», 2023, 336, pp. 1 - 12 [Articolo in rivista] Open Access
-
Maria Alessia Schouten, Silvia Tappi, Pietro Rocculi, Santina Romani, Mitigation Strategies to Reduce Acrylamide in Cookies: Effect of Formulation, «FOOD REVIEWS INTERNATIONAL», 2023, 39, pp. 4793 - 4834 [Articolo in rivista] Open Access
-
Maria Alessia Schouten; Christos Fryganas; Silvia Tappi; Santina Romani; Vincenzo Fogliano, Influence of lupin and chickpea flours on acrylamide formation and quality characteristics of biscuits, «FOOD CHEMISTRY», 2023, 402, pp. 1 - 9 [Articolo in rivista] Open Access
-
Wongprawmas, Rungsaran; Xhakollari, Vilma; Spadoni, Roberta; Renner, Britta; Canavari, Maurizio, Effect of multimedia interventions on children’s fruit and vegetable consumption in a real-life setting, «YOUNG CONSUMERS», 2023, 24, pp. 40 - 55 [Articolo in rivista] Open Access
-
Masotti, Matteo; van der Haar, Sandra; Janssen, Anke; Iori, Elisa; Zeinstra, Gertrude; Bos-Brouwers, Hilke; Vittuari, Matteo, Food waste in time of COVID-19: The heterogeneous effects on consumer groups in Italy and the Netherlands, «APPETITE», 2023, 180, pp. 1 - 11 [Articolo in rivista]
-
Maurizio Canavari, Alessandra Castellini, Vilma Xhakollari, A short review on willingness to pay for novel food, in: Case Studies on the Business of Nutraceuticals, Functional and Super Foods, Cambridge, UK, Woodhead Publishing, 2023, pp. 21 - 30 [Capitolo/Saggio in libro]
-
Iaccheri E.; Siracusa V.; Ragni L.; De Aguiar Saldanha Pinheiro A.C.; Romani S.; Rocculi P.; Dalla Rosa M.; Sobral P.J.D.A., Studying physical state of films based on casava starch and/or chitosan by dielectric and thermal properties and effects of pitanga leaf hydroethanolic extract, «JOURNAL OF FOOD ENGINEERING», 2023, 339, pp. 1 - 25 [Articolo in rivista] Open Access
-
Eleonora Iaccheri; Chiara Cevoli; Patrick Davison; Angelo Fabbri, Pallets and bags, in: Transporting Operations of Food Materials Within Food Factories. Unit Operations and Processing Equipment in the Food Industry, Cambridge, MA, Elsevier - Woodhead Publishing, 2023, pp. 31 - 60 [Capitolo/Saggio in libro]
-
Mara Migliavacca, Diego Pizzeghello, Luca Grigoletto, Ornella Francioso, Serenella Nardi, Phosphorus, stable isotopes and fatty acids of soils as tools for recognizing a Bronze age droveway in the Valli Grandi Veronesi (North Italy), «JOURNAL OF ARCHAEOLOGICAL SCIENCE: REPORTS», 2023, 47, pp. 1 - 11 [Articolo in rivista]
-
Appolloni E.; Pennisi G.; Paucek I.; Cellini A.; Crepaldi A.; Spinelli F.; Gianquinto G.; Gabarrell X.; Orsini F., Potential application of pre-harvest LED interlighting to improve tomato quality and storability, «POSTHARVEST BIOLOGY AND TECHNOLOGY», 2023, 195, pp. 1 - 7 [Articolo in rivista] Open Access